background

Periodontoloji (Diş Eti Hastalıkları)

Diş çevresi dokularını inceleyen bilim dalıdır. Diş eti kanaması, diştaşı birikimi, ağız kokusu, diş eti çekilmesi veya büyümesi, dişi saran alveol kemik kayıplarının tedavilerini ve cerrahilerini kapsamaktadır.

Pera Diş Polikliniği'nde Periodontoloji Fiyatları

Periodontoloji tedavisi fiyatları hakkında derinlemesine bilgiyi bu yazımızı inceleyerek bulabilrsiniz. Sorularınız için bizimle iletişime geçebilir fiyatlar ve hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

banner

Periodontoloji, diş etinin yanı sıra diş etini destekleyen dokuları da inceleyen bir diş hekimliği alanı olarak bilinir. Diş etlerinde yaşanan kanama, hassasiyet veya çekilme gibi sorunlar, tedavi edilmemesi durumlarda daha da ilerler. Özellikle iltihaplanma veya diş eti şişkinliği, diş eti dokusunda meydana gelen sorunları işaret eder.
Diş eti kanaması, diştaşı birikimi, ağız kokusu, diş eti çekilmesi veya büyümesi, dişi saran alveol kemik kayıplarının tedavilerini ve cerrahilerini kapsamaktadır.

Periodontoloji Hastalıkları ve Tedavi Süreci

Diğer tüm diş hekimliği alanında olduğu gibi diş eti tedavileri de diş hekimi tarafından yapılan detaylı muayene sonrasında planlanır. Bazı durumlarda, diş eti tedavilerine ek olarak diş ve çene tedavilerinin de aynı anda planlanması gerekir. Tedavi planları, cerrahi olmayan diş eti tedavileri, cerrahi diş eti tedavileri ve estetik amaçlı diş eti tedavileri şeklinde olabilir.

Ağız Kokusuna Karşı Diş Eti Tedavisi

Diş Eti Çekilmesi

Birçok nedenden dolayı diş etleri geriye doğru çekilebilir. Dişin köklerini açığa çıkaran bu sorun, tedavi edilmezse diş hassasiyetine ve hatta daha da ileri aşamada diş kaybına neden olabilir. Diş eti çekilmesi, diş hekimleri tarafından cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilir. Ayrıca diş eti çekilmesiyle ilişkili diğer diş ve diş eti dokusu tedavileri de uygulanır.

Estetik Diş Eti Uygulamaları

Sıkça Sorulan Sorular

Öncelikle ideal dişeti sağlığına ulaşmak için gerekli görülen diş taşı temizliği ve gerekirse anestezi altında derin temizlik (küretaj) işlemleri tamamlanır. Dişeti seviyelerindeki düzeltmeler kişiye özel tedavi planlamasından sonra gingivektomi (dişeti kesilmesi) ve ya gingivoplasti (dişeti şekillendirmesi) işlemiyle düzenlenir.

Bu işlemler sırasında öncelikle ağız içine iğne yapılarak uyuşturulur sonrasında lazer, bistüri ve ya koter yardımıyla gerekli düzelmeler yapılır. İşlem yapılan bölgenin büyüklüğüne göre 20-40 dk arasındaki sürede tamamlanır.

Uygulanan işleme göre iyileşme süresi 2 ile 6 hafta arasında değişmektedir. İşlem sırasında diş çevresindeki kemiğe müdahale etmek gerekirse iyileşme süresi biraz daha uzamaktadır.

Steril ortamda ve uzman hekimler tarafından uygulanırsa rutin cerrahi risklerin haricinde herhangi bir riski bulunmamaktadır.

  • Fırçalama eksikliği: Kısa süreli ya da yeterince etkin olmayan fırçalama ile dişler üzerindeki yemek artıkları temizlenemez. Bu durum neticesinde öncelikle dişetleri şiş ve kanamalı bir hal alır. Önüne geçilmediği zaman diş çevresindeki doku yıkımı ile dişler sallanıp düşer.
  • Genetik faktörler: Doku kaybı ile meydana gelen dişeti hastalığının özellikle bazı durumlarda ailesel yatkınlığı bilimsel olarak ispatlanmıştır. Yetersiz ağız hijyeni ve diğer faktörler hastalığın seyrini hızlandırırken, bu faktörlerin hiçbiri olmadığı durumda bile hastalık ilerleyebilir.
  • Sigara: Ağız içerisindeki damarlara direk etki ederek dokuların beslenmesini olumsuz etkiler. Özellikle ağız hijyeni kötü ve genetik yatkınlığı olan bireylerde hastalığın ilerlemesini hızlandırır. Aynı zamanda dişeti hastalılarının en önemli belirtisi olan kanamayı maskeleyerek hastalığın tanısını geciktirir.
  • Hamilelik: Bu dönemde hormonlarda meydana gelen değişiklikler dişeti hassasiyeti ve kanamasına sebep olmaktadır. İlerde oluşabilecek kalıcı sorunların önüne geçebilmek için hamilelik öncesi ve hamilelik sırasında diş hekimi kontrolü oldukça önemlidir.
  • Şeker hastalığı: Kan şekeri değerlerinin kontrol altında olmadığı durumda vücudun diğer dokuları gibi dişetleri de zarar görür. Şeker hastalarında periodontitis ve mantar gibi hastalıklar sıklıkla görülür.
  • İlaç tedavileri: Epilepsi, doğum kontrolü ya da yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar dişeti problemlerine neden olabilir.
  • Diş sıkma ve stres: Yoğun stres sonucu meydana gelen diş sıkma (bruksizm) ve gıcırdatma çene eklemine, dişlere ve diş eti dokularına ciddi zarar vermektedir.

Ortodontik kontrol seansları özel bir sebep olmadıkça 4-6 hafta aralıklarla yapılmaktadır.

  • Fırçalarken ya da durup dururken dişetlerinde gözüken kanama
  • Kızarıklık ve şişlik
  • Ağız kokusu
  • Dişlerde hassasiyet ve sallanma olduğu durumlarda vakit kaybetmeden diş hekimine başvurulmalıdır

Kanama dişeti hastalığının en önemli belirtisi olmakla birlikte sadece bu durumda gözükmez. Ağız içerisinde kenar uyumları uygun olmayan protezler, tedavi edilmemiş çürükler, taşkın dolguların varlığında da dişeti kanası gözükür. Ayrıca kullanılan bazı ilaçlar, hamilelik, menapoz, vitamin eksikleri ve lösemi gibi kan hastalıklarının olduğu durumlarda da gözükebilir.

Dişeti hastalığın ana nedeni, dişlerde oluşan yapışkan, renksiz ve milyonlarca bakteri içeren plak ve bu plağın kan ve tükürükle birlikte sertleşmesiyle oluşan diş taşıdır. Hastalığa neden olan diğer faktörler ortadan kaldırıldıktan sonra ilk olarak yapılması gereken işlem diş taşı temizliği ve hastaya dişlerini nasıl fırçalaması gerektiği anlatılmasıdır.

Ağız hijyen eğitimi, diş taşı temizliği ya da küretaj dediğimiz anestezi altında yapılan kök yüzeylerinin temizlenip düzleştirilmesi işlemlerini kapsamaktadır. İhtiyaç duyulduğunda bölgesel ilaç uygulamalarıyla da tedavi desteklenir. Minimal invaziv ve uygun maliyetli tedavi yaklaşımıdır.

Tedaviler ağız içinin bölgesel olarak uyuşturulmasıyla yapılacağı için işlem sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez.